Doba na přečtení článku jsou 2 minuty

Slunce, moře a bezpečnost: jak přežít, když vaše dítě jede poprvé na prázdniny samo

Když dítě poprvé odjíždí na prázdniny bez dozoru, jsou rodiče plni obav. Vlastní zkušenosti a rady mu sice do kufru přibalit nemůžete, ale s našimi tipy, jak zůstat s dítětem ve styku a předcházet problémům, získáte klid, že vaše dorůstající ratolest zvládne pobyt v cizím prostředí bezpečně a bez potíží.

Moderní technologie maximálně usnadňují spojení ze zahraničí, tak proč nevyužít některou z mnoha aplikací, které budou sledovat pohyb vašeho dítěte při objevování světa? Pro uživatele iPhonů je tu bezplatná aplikace Find My Friends, která lokalizuje telefon dítěte do pár metrů od místa, kde se nachází. Uživatelům Androidu nabízejí podobné bezplatné služby aplikace Familo a GeoZilla. Poraďte potomkovi, ať si do aplikace přidá i kamarády, aby se snadno našli, kdyby se někdo oddělil od skupiny. 

Domluvte se s dítětem, že se vám bude často hlásit. Pro svůj klid mu na cestu zabalte i několik nezbytností. Patří mezi ně lékárnička, informace o rezervaci pobytu a cestovním pojištění, návod, jak postupovat v naléhavých situacích, důležitá telefonní čísla v zemi pobytu či předplacená karta pro nouzové případy. Nezapomeňte je však upozornit, že náhodné přečerpání limitu kvůli nákupu nafukovacího plameňáka za případ nouze rozhodně nepovažujete!  

V houfu rozdováděných mládežníků jdou někdy rozum a odvaha stranou, takže své dítě ochraňte kompletním cestovním pojištěním, ať máte klid. 

Rodičům často dělá starost i to, že si dítě z pobytu na slunci odnese bolestivé spáleniny a oloupanou kůži. Přibalte proto dítěti kvalitní opalovací krém s vysokým ochranným faktorem – ideální jsou produkty, které se nanášejí jen jednou denně, protože zapomnětliví teenageři si nevzpomenou, že se mají mazat častěji. A nakonec požádejte dítě, aby vám dalo kontaktní údaje několika přátel, kteří jedou s ním, abyste s ním mohli zůstat ve styku, i kdyby nešťastnou náhodou utopilo mobil v bazénu. 

18.07.2025

Co ochutnat na letní dovolené? Místní speciality, které si zamilujete

Co je gastroturistika?

Zatímco někteří míří do zahraničí za slavnými památkami, jiní si plánují cesty podle chutí. Místní stánky, trhy a rodinné podniky vám přiblíží opravdový život v dané zemi mnohem víc než typické turistické atrakce nebo suvenýry. Není tak divu, že se gurmánská turistika těší čím dál větší oblibě. Pro spoustu cestovatelů je právě jídlo tím nejlepším způsobem, jak pochopit místní kulturu a poznat zemi z jiné perspektivy než jen z pohledu běžného turisty. Zájem o gastroturismus zároveň podporuje menší lokální podniky a tradiční řemesla, která by jinak mohla zaniknout.

Co nevšedního vyzkoušet v oblíbených destinacích Čechů?

Vedle klasik jako jsou tiramisu, tzatziki nebo špagety se skrývají i jídla, která si většinou nechávají pro sebe samotní místní. Vybrali jsme pár méně známých pokladů, které vám rozšíří chutě a možná i obzory.

Chorvatsko

V létě to na chorvatském pobřeží občas vypadá, jako by se tam přesunula půlka Česka. Ale kolik Čechů opravdu ví, co všechno tahle země nabízí? Místní kuchyně je překvapivě pestrá – stačí se neomezovat jen na čevabčiči nebo palačinky na pláži a dát šanci i něčemu novému.

  • Soparnik: Tradiční dalmatský koláč plněný mangoldem, cibulí a česnekem. Původně jídlo chudých, dnes chráněná kulturní památka pod záštitou UNESCO.
  • Brudet: Jedná se o rybí guláš, který nemá s rybí polévkou na Vánoce nic společného (kromě ryb). Je dělaný na rajčatovém základu a podávaný s kukuřičnou kaší. V některých regionech ho dělají i z několika druhů mořských plodů.
  • Fritule: Malé smažené kuličky připomínající mini koblihy. Často bývají s rozinkami nebo jablky a posypané cukrem, ale podle regionu v nich můžete narazit i na likér, jogurt nebo ořechy. Během Vánoc je najdete skoro na každém rohu, ale narazíte na ně i v létě na promenádách.
 

A pokud se vám nechce do restaurací, nebo byste si rádi odvezli kousek místní kuchyně domů, mrkněte v supermarketu po pršutu – sušené vepřové kýtě. K tomu rovnou přibalte olivy, sýr z ostrova Pag a láhev chorvatského vína.

V Itálii není jen pizza, těstoviny a gelato. I když se k nim rádi vracíme, byla by škoda zůstat jen u nich. Italská kuchyně nabízí spoustu jídel, o kterých se tolik nemluví, a přitom chutnají výborně

  • Arancini: Tyto smažené rýžové koule vznikly jako praktický způsob, jak zužitkovat zbytky risotta. Každý kout Sicílie má svou verzi, např. v Catanii bývají plněné masovým ragù, v Palermu zase šunkou a mozzarellou.
  • Panzerotti: Něco mezi calzonem a smaženým pirohem. Nejčastěji se plní rajčatovou omáčkou a mozzarellou, ale existují i verze s ricottou, šunkou nebo dokonce sladké varianty. Panzerotti jsou oblíbenou svačinou Italů „za pochodu“, a jsou tak ideální na rychlý oběd při procházce městem.
  • A jako sladkou tečku na závěr zkuste zabaione. Jedná se o lehký krém ze žloutků, cukru a vína Marsala. Podává se ve skleničce, někdy s ovocem nebo sušenkami. Má jemnou, nasládlou chuť s nádechem alkoholu.

Řecko

Čerstvá, zdravá, voňavá, s příchutí moře a bylinek. Řecká kuchyně propojuje chuti Balkánu a Turecka, ale přesto si zachovává svůj charakter.

  • Fava: Jde o jemný krém ze žlutého hrachu, který se v řeckých tavernách obvykle podává jako předkrm, třeba s chlebem jako pomazánka. Bývá však dost sytý, a proto v řeckých domácnostech často zastoupí i hlavní jídlo.
  • Bougatsa: Tohle pečivo najdete hlavně v pekárnách, ať už jeho sladkou verzi s pudinkem nebo slanou se sýrem či masem. Když je čerstvá, křupe a rozplývá se na jazyku. Je ideální jako rychlá snídaně.
  • Frappé: Jestli plánujete léto v Řecku, tohle vás nemine. Frappé je ledová káva z instantního prášku, která vznikla úplnou náhodou, ale dnes ji pijí všichni, ať už doma, na pláži, nebo v práci. Na výběr máte sladké (gliko), středně sladké (metrio) nebo zcela bez cukru (sketo). Pokud vám instantní káva nechutná, zkuste spíš freddo espresso, které je poslední dobou velmi populární mezi místními.

Tyto země mají samozřejmě nespočet zajímavých pokrmů, které stojí za vyzkoušení. Vybrali jsme jen pár tipů na místní jídla, která tamní obyvatelé dobře znají a milují, ale turistům často uniknou. Až se příště vydáte na dovolenou, zkuste se kromě známých specialit porozhlédnout i po méně nápadných pokladech, protože právě ty vás často překvapí nejvíc.

 

Některé pokrmy mohou znít lahodně, dokud nezjistíte, že vám to neznámé koření úplně nesedlo. Ještě před tím, než ochutnáte první sousto za hranicemi, nezapomeňte si sjednat cestovní pojištění, které pokryje případné lékařské ošetření a hlavně vám dodá klid, abyste si mohli dovolenou opravdu vychutnat.

Vyberte kategorii