Doba na přečtení článku jsou 3 minuty

8 tipů, jak na cestách zvítězit nad nevolností

Delší jízda za odpočinkem dokáže pořádně zkazit den - tedy pokud trpíte nevolností při cestování. Žaludek jako na vodě, pocit na zvracení, studený pot, motání hlavy... Nezoufejte, nejste v tom s kinetózou sami.

Se závratěmi nebo nevolností bojuje při svých cestách velké množství lidí po celém světě. Může vás zastihnout v jakémkoliv dopravním prostředku, pravidelně i znenadání. Někoho trápí, jen pokud sedí v protisměru jízdy nebo čte text, někomu je špatně už při pohledu na vlak či auto. Naštěstí existuje několik jednoduchých tipů, díky kterým se můžete cítit lépe, ať se vydáte kamkoli.

1. Dívejte se přímo před sebe

Pohled se snažte mít upřený na horizont. Pokud je nevolnost příliš intenzivní, zavřete oči a několik minut pomalu dýchejte.

2. Čerstvý vzduch co nejčastěji

Pokud cestujete autem, zastavte a dejte si krátkou přestávku na vzduchu. V autobuse a ve vlaku si otevřete okno nebo nastavte na klimatizaci intenzivnější proudění vzduchu.

3. Zásobte se zázvorem

Možná vás to překvapí, ale tento přírodní lék dokáže rychle zmírnit nepříjemné pocity nevolnosti. Pokud vás neláká představa kousání tvrdého kořene zázvoru, dobře vám poslouží i tablety či práškový zázvor, který snadno rozpustíte ve vodě. A pokud máte termosku, připravte si čerstvý zázvorový čaj a popíjejte ho kdykoliv během cesty.

4. Doplňujte vodu
Nevolnost při cestování může být způsobená i dehydratací, proto nezapomínejte na dostatečný přísun tekutin. Nevypijte ale všechno najednou, mohlo by to situaci ještě zhoršit.

5. Rozptylte se
Čtení či sledování videí není zrovna nejlepší nápad, ale povídání se spolucestujícím vám pomůže přijít na jiné myšlenky.

6. Vyzkoušejte aplikaci

Pokud máte telefon se systémem Android, stáhněte si tuto aplikaci, která vám pomůže minimalizovat závratě. Funguje tak, že zobrazuje na telefonu poloprůhledné rozšiřující se tvary, díky kterým nebude sledování obrazovky vyvolávat takové nepříjemné pocity. Majitelé telefonů s iOS zase mohou vyzkoušet tuto aplikaci, která pomáhá překonat nevolnost pomocí zvukových efektů.

7. Změňte nastavení svého telefonu

Na telefonech s iOS můžete změnit ikony na průhledné, aby byly při cestování příjemnější na pohled. V nastavení telefonu si také můžete zapnout funkci snížení intenzity jasných barev, díky čemuž vám bílá barva nebude tak namáhat oči. Vyzkoušejte to!

8. Jezte lehká jídla

Možná se to nezdá, ale cestování s prázdným žaludkem může vaši nevolnost ještě zhoršit. Proto si s sebou na cestu přibalte i nějaké sušenky či ovoce. Nepřežeňte to však a zdaleka se vyhněte velkým porcím a příliš sladkým, pikantním či sytým jídlům.

Vyzkoušejte tyto tipy a nenechte si zkazit své výletní plány. ????

A když budete plánovat nejbližší dobrodružství, nezapomeňte, že Generali Česká pojišťovna se o vás v případě nemoci nebo úrazu na cestách postará.

18.07.2025

Co ochutnat na letní dovolené? Místní speciality, které si zamilujete

Co je gastroturistika?

Zatímco někteří míří do zahraničí za slavnými památkami, jiní si plánují cesty podle chutí. Místní stánky, trhy a rodinné podniky vám přiblíží opravdový život v dané zemi mnohem víc než typické turistické atrakce nebo suvenýry. Není tak divu, že se gurmánská turistika těší čím dál větší oblibě. Pro spoustu cestovatelů je právě jídlo tím nejlepším způsobem, jak pochopit místní kulturu a poznat zemi z jiné perspektivy než jen z pohledu běžného turisty. Zájem o gastroturismus zároveň podporuje menší lokální podniky a tradiční řemesla, která by jinak mohla zaniknout.

Co nevšedního vyzkoušet v oblíbených destinacích Čechů?

Vedle klasik jako jsou tiramisu, tzatziki nebo špagety se skrývají i jídla, která si většinou nechávají pro sebe samotní místní. Vybrali jsme pár méně známých pokladů, které vám rozšíří chutě a možná i obzory.

Chorvatsko

V létě to na chorvatském pobřeží občas vypadá, jako by se tam přesunula půlka Česka. Ale kolik Čechů opravdu ví, co všechno tahle země nabízí? Místní kuchyně je překvapivě pestrá – stačí se neomezovat jen na čevabčiči nebo palačinky na pláži a dát šanci i něčemu novému.

  • Soparnik: Tradiční dalmatský koláč plněný mangoldem, cibulí a česnekem. Původně jídlo chudých, dnes chráněná kulturní památka pod záštitou UNESCO.
  • Brudet: Jedná se o rybí guláš, který nemá s rybí polévkou na Vánoce nic společného (kromě ryb). Je dělaný na rajčatovém základu a podávaný s kukuřičnou kaší. V některých regionech ho dělají i z několika druhů mořských plodů.
  • Fritule: Malé smažené kuličky připomínající mini koblihy. Často bývají s rozinkami nebo jablky a posypané cukrem, ale podle regionu v nich můžete narazit i na likér, jogurt nebo ořechy. Během Vánoc je najdete skoro na každém rohu, ale narazíte na ně i v létě na promenádách.
 

A pokud se vám nechce do restaurací, nebo byste si rádi odvezli kousek místní kuchyně domů, mrkněte v supermarketu po pršutu – sušené vepřové kýtě. K tomu rovnou přibalte olivy, sýr z ostrova Pag a láhev chorvatského vína.

V Itálii není jen pizza, těstoviny a gelato. I když se k nim rádi vracíme, byla by škoda zůstat jen u nich. Italská kuchyně nabízí spoustu jídel, o kterých se tolik nemluví, a přitom chutnají výborně

  • Arancini: Tyto smažené rýžové koule vznikly jako praktický způsob, jak zužitkovat zbytky risotta. Každý kout Sicílie má svou verzi, např. v Catanii bývají plněné masovým ragù, v Palermu zase šunkou a mozzarellou.
  • Panzerotti: Něco mezi calzonem a smaženým pirohem. Nejčastěji se plní rajčatovou omáčkou a mozzarellou, ale existují i verze s ricottou, šunkou nebo dokonce sladké varianty. Panzerotti jsou oblíbenou svačinou Italů „za pochodu“, a jsou tak ideální na rychlý oběd při procházce městem.
  • A jako sladkou tečku na závěr zkuste zabaione. Jedná se o lehký krém ze žloutků, cukru a vína Marsala. Podává se ve skleničce, někdy s ovocem nebo sušenkami. Má jemnou, nasládlou chuť s nádechem alkoholu.

Řecko

Čerstvá, zdravá, voňavá, s příchutí moře a bylinek. Řecká kuchyně propojuje chuti Balkánu a Turecka, ale přesto si zachovává svůj charakter.

  • Fava: Jde o jemný krém ze žlutého hrachu, který se v řeckých tavernách obvykle podává jako předkrm, třeba s chlebem jako pomazánka. Bývá však dost sytý, a proto v řeckých domácnostech často zastoupí i hlavní jídlo.
  • Bougatsa: Tohle pečivo najdete hlavně v pekárnách, ať už jeho sladkou verzi s pudinkem nebo slanou se sýrem či masem. Když je čerstvá, křupe a rozplývá se na jazyku. Je ideální jako rychlá snídaně.
  • Frappé: Jestli plánujete léto v Řecku, tohle vás nemine. Frappé je ledová káva z instantního prášku, která vznikla úplnou náhodou, ale dnes ji pijí všichni, ať už doma, na pláži, nebo v práci. Na výběr máte sladké (gliko), středně sladké (metrio) nebo zcela bez cukru (sketo). Pokud vám instantní káva nechutná, zkuste spíš freddo espresso, které je poslední dobou velmi populární mezi místními.

Tyto země mají samozřejmě nespočet zajímavých pokrmů, které stojí za vyzkoušení. Vybrali jsme jen pár tipů na místní jídla, která tamní obyvatelé dobře znají a milují, ale turistům často uniknou. Až se příště vydáte na dovolenou, zkuste se kromě známých specialit porozhlédnout i po méně nápadných pokladech, protože právě ty vás často překvapí nejvíc.

 

Některé pokrmy mohou znít lahodně, dokud nezjistíte, že vám to neznámé koření úplně nesedlo. Ještě před tím, než ochutnáte první sousto za hranicemi, nezapomeňte si sjednat cestovní pojištění, které pokryje případné lékařské ošetření a hlavně vám dodá klid, abyste si mohli dovolenou opravdu vychutnat.

Vyberte kategorii