Naučíme vás balit efektivně a úsporně, abyste na nic nezapomněli a nemuseli na poslední chvíli dokupovat nezbytnosti v předraženém obchůdku na letišti – stačí se řídit našimi jednoduchými radami!
Nejprve sbalte to nejnutnější
Zubní kartáček si koupíte i na letišti, ale když zapomenete pas, daleko se nedostanete. Napište si seznam nejdůležitějších věcí a ty sbalte jako první do samostatného pouzdra, abyste je nezapomněli. Patří k nim fotokopie důležitých dokladů, jako je cestovní pas, lékárnička, informace o cestovním pojištění a nutná hotovost v místní měně. Vzhledem k tomu, že jen v EU se ročně ztratí tři miliony zavazadel, z nichž jeden milion se už nevrátí k majitelům, je vhodné vzít si nezbytnosti a náhradní oblečení do příručního zavazadla, pokud cestujete i s odbaveným kufrem.
Naučte se balit efektivně
Šetřete místem a nekupujte drahé miniatury hygienických potřeb. Raději své oblíbené produkty přelijte do opakovaně použitelných cestovních obalů, které seženete ve většině drogérií. Chcete-li malý prostor v kufru využít na maximum, sviňte oblečení do úhledných válečků nebo použijte vakuové balení. Stačí vložit oblečení do obalu, vymačkat nebo vysát vzduch a obal uzavřít. Rázem budete mít v kufru místa dost.
Balte realisticky
Vzhledem k tomu, že mnozí dopravci požadují vysoké poplatky za odbavené zavazadlo, snažte se omezit věci, které berete s sebou, a cestujte jen s příručním zavazadlem. Studie ukazují, že lidé použijí pouze třetinu věcí, které vezou v kufru, takže vybírejte s rozumem – jedete-li do kempu, nejspíš neužijete lodičky na vysokém podpatku ani společenské sako. Oblečení vrstvěte a volte kousky, které lze vzájemně kombinovat. Zjistěte si, jestli je v místě ubytování k dispozici pračka nebo prádelna, které využijete při delším pobytu.
Zatímco někteří míří do zahraničí za slavnými památkami, jiní si plánují cesty podle chutí. Místní stánky, trhy a rodinné podniky vám přiblíží opravdový život v dané zemi mnohem víc než typické turistické atrakce nebo suvenýry. Není tak divu, že se gurmánská turistika těší čím dál větší oblibě. Pro spoustu cestovatelů je právě jídlo tím nejlepším způsobem, jak pochopit místní kulturu a poznat zemi z jiné perspektivy než jen z pohledu běžného turisty. Zájem o gastroturismus zároveň podporuje menší lokální podniky a tradiční řemesla, která by jinak mohla zaniknout.
Vedle klasik jako jsou tiramisu, tzatziki nebo špagety se skrývají i jídla, která si většinou nechávají pro sebe samotní místní. Vybrali jsme pár méně známých pokladů, které vám rozšíří chutě a možná i obzory.
V létě to na chorvatském pobřeží občas vypadá, jako by se tam přesunula půlka Česka. Ale kolik Čechů opravdu ví, co všechno tahle země nabízí? Místní kuchyně je překvapivě pestrá – stačí se neomezovat jen na čevabčiči nebo palačinky na pláži a dát šanci i něčemu novému.
A pokud se vám nechce do restaurací, nebo byste si rádi odvezli kousek místní kuchyně domů, mrkněte v supermarketu po pršutu – sušené vepřové kýtě. K tomu rovnou přibalte olivy, sýr z ostrova Pag a láhev chorvatského vína.
V Itálii není jen pizza, těstoviny a gelato. I když se k nim rádi vracíme, byla by škoda zůstat jen u nich. Italská kuchyně nabízí spoustu jídel, o kterých se tolik nemluví, a přitom chutnají výborně.
Čerstvá, zdravá, voňavá, s příchutí moře a bylinek. Řecká kuchyně propojuje chuti Balkánu a Turecka, ale přesto si zachovává svůj charakter.
Tyto země mají samozřejmě nespočet zajímavých pokrmů, které stojí za vyzkoušení. Vybrali jsme jen pár tipů na místní jídla, která tamní obyvatelé dobře znají a milují, ale turistům často uniknou. Až se příště vydáte na dovolenou, zkuste se kromě známých specialit porozhlédnout i po méně nápadných pokladech, protože právě ty vás často překvapí nejvíc.
Některé pokrmy mohou znít lahodně, dokud nezjistíte, že vám to neznámé koření úplně nesedlo. Ještě před tím, než ochutnáte první sousto za hranicemi, nezapomeňte si sjednat cestovní pojištění, které pokryje případné lékařské ošetření a hlavně vám dodá klid, abyste si mohli dovolenou opravdu vychutnat.