Doba na přečtení článku jsou 4 minuty

Dokonalé Vánoce bez karambolů

Perfektně dochucený salát, skvělá ryba a žádné pořezané prsty. Připravte si letos bojový plán svátečních příprav tak, aby byly všechny dobroty perfektní a v nejlepší kondici ve správnou chvíli.

Zachovejte klid

 Abyste z vánočních příprav odešli se ctí a ve zdraví, vše si rozvrhněte předem a nespěchejte. Na krájení používejte ostrý nůž, krájejte vše pomalu a na práci se soustřeďte. Abyste snížili riziko pořezání, používejte na krájení nůž, který je na danou činnost určený nejen velikostí, ale i tvarem a pružností čepele. Krájejte vždy na pevné podložce a po použití nůž uložte zpět na místo. Nenechávejte ho jen tak ležet na lince mezi nádobím z vaření a zbytky surovin, můžete se snadno pořezat při úklidu anebo ho shodit na zem. Když už se tak stane, nůž se nesnažte v letu chytit a zachránit tak situaci i podlahu.

 Opatrní buďte také při pečení a vaření. V ideálním případě používejte kuchyňské chňapky a pokud s horkými hrnci a plechy manipulujete pomocí klasické utěrky, dejte pozor na popáleniny. Neopatrně umístěná utěrka v blízkosti plynového sporáku může být navíc příčinou požáru, který v nejlepším případě skončí pouze nepříjemnými výdaji na sklonku roku.

Bramborový salát

Perfektní bramborový salát

 Recept na ten nejlepší bramborový salát má každá rodina svůj. Někdo nedá dopustit na nakládanou zeleninu, jiný přidává jablko. Recept na správnou výrobní praxi, způsob a délku jeho skladování by se ale lišit neměl. Při přípravě a následném skladování bychom se měli maximálně snažit o to, aby nedošlo ke kontaminaci nežádoucími mikroorganismy, které by se v pokrmu množily až do chvíle, než se dostane na náš talíř. Jak na to?

 Hygiena je základ. A je jedno, zda salát připravujete v oddělení lahůdek anebo doma. Aby nedošlo ke kontaminaci zeleniny a dalších surovin na přípravu salátu, které se již nebudou tepelně opracovávat, z rukou nebo rizikových vaječných skořápek, myjte si před přípravou salátu i v jejím průběhu ruce mýdlem a saponátem důkladně myjte povrchy, na nichž salát připravujete. Na čistotu myslete ale i po tom, co salát zamícháte a uložíte do lednice. Po nocích salát ujídáme všichni, je ale potřeba tak činit vždy čistou lžící.

 Mícháte salát tradičně s majonézou? V ideálním případě sáhněte po kupované majonéze, která se vyrábí z pasterovaných vajec. Nedáte-li dopustit na majonézu domácí, použijte raději vajíčka kupovaná, která jsou z monitorovaných a značených chovů a riziko salmonelózy, tedy onemocnění, které by vám mohlo vánoční svátky řádně znepříjemnit, je menší než u vajíček domácích. Vybírejte vejce čerstvá, skladovaná co nejkratší dobu v chladu, s čistou a nepoškozenou skořápkou. V případě, že dáváte přednost odlehčené verzi bramborového salátu s jogurtem, přidávejte ho až těsně před konzumací. Jogurt obsahuje bakterie mléčného kvašení a ty velmi ochotně schroustají sacharidy obsažené v bramborách a zelenině. Salát by s ním mohl rychle zkvasit.

 Zbytky bramborového salátu určitě nevyhazujte, ale také je neskladujte až na silvestrovské chlebíčky. I při dodržení všech hygienických pravidel byste měli bramborový salát a další lahůdkový sortiment tohoto typu spotřebovat v průběhu 2-3 dní.

Smažený kapr

Vánoční kapr, který voní

 Ryba na štědrovečerní tabuli je tradice. Jak ale správně vybrat a jak pak rybí maso skladovat, aby bylo chutné a zdravotně nezávadné? Čerstvá ryba by měla mít nezapadlé, jasné oči bez zákalu, červené žábry, lesklé šupiny a pružné maso s přirozeným slizem na povrchu. Pokud povrch ryby zmáčknete prstem, prohlubeň by měla za chvíli zmizet. V případě, že by na povrchu ryby zůstal dolík, rozhodně ji nekupujte. Ryba v počátečním stádiu kažení ještě zapáchat nemusí, pokud ale nevábně voní, už by vám mohla znepříjemnit více než jen slavnostní večeři.

 Mějte také na paměti, že rybí maso se kazí v běžné teplotě mnohem rychleji než jakékoliv jiné. Nenechávejte proto kapra ležet v autě nebo po příchodu domů nevybaleného v tašce. Uložte ho ihned do chladu a do druhého dne od nákupu spotřebujte.

 Čerstvou rybu můžete ihned po příchodu domů zamrazit, pokud víte, že jí máte větší množství, než zvládnete sníst. Neskladujte ji ale až do letních prázdnin, ani potraviny v mrazáku nevydrží věčně. Tučnou rybu, jako je vánoční kapr, snězte do tří měsíců, poté začínají tuky v ní obsažené oxidovat, ryba ztrácí příjemnou chuť a vůni a maso může ztrácet pevnost.

Šťastnou cestu

 Jídlo je nejlepší dárek a oběd, který nemusíte vařit, chutná nejlépe. Převážíte-li pokrmy, které mají být v chladu, mezi domácnostmi, nepřerušujte chladicí řetězec. To se snadno dělá během ladovské zimy. Když jsou ovšem Vánoce na blátě, vyzbrojte se na převážení pokrmů taškami určenými k přenášení chlazených nebo mražených pokrmů, které vám pomohou teplotu lépe udržet. Jídla, která se jí teplá, poté před konzumací důkladně prohřejte, abyste zahubili případné nežádoucí mikroorganismy.

Autor: Karolína Four
22.04.2024

Alzheimerova nemoc se stává epidemií 21. století

Týden mozku, tak se jmenuje akce, kterou pořádá Akademie věd ČR u příležitosti Dne mozku. Tento festival, který se koná vždy v březnu, se zaměřuje na popularizaci neurovědy. Jedna z prvních letošních přednášek se věnovala také Alzheimerově chorobě. Podle profesora Aleše Stuchlíka, který vede oddělení zaměřené na neurofyziologii paměti, je nemoc v populaci čím dál více rozšířená.

Změny v mozku při stárnutí

Odborné články, jak uvedl ve své přednášce profesor Stuchlík, uvádí, že pokud nás ve stáří nepostihne žádné neurodegenerativní onemocnění, úbytek našich nervových buněk v mozku není tak dramatický. Uvádí se 2–4 %. Pokud však onemocníme, situace se radikálně mění. Nervové buňky ubývají ve větším počtu a podstatně rychleji.

Lidé žijí déle, vědci by jim však měli umět pomoct i s poruchami paměti. „To, že se lidé dožívají vyššího věku, je dobře,“ říká profesor Aleš Benjamín Stuchlík z Fyziologického ústavu Akademie věd. Zároveň však zdůrazňuje, že věk je nejrizikovějším faktorem vzniku Alzheimerovy choroby.

Se stárnutím populace dochází k alarmujícímu vzestupu případů Alzheimerovy choroby, což z ní činí jednu z hlavních příčin úmrtí v posledních desetiletích. Přeskočila i onemocnění HIV, u té byl zaznamenán pokles jako příčina úmrtí o 65 procent. Zato Alzheimerova choroba vzrostla o 145 procent.

Vliv věku na výskyt Alzheimerovy choroby
*zdroj prof. Aleš Benjamín Stuchlík

 

Příznaky a léčba

Příznaky Alzheimerovy choroby jsou často dost zjevné. V těle se ale tato nemoc začíná projevovat dříve, než si jich stačí nemocní všimnout. „Neprojeví se to na fungování paměti a dalších funkcí pacienta, on má stále dobrou paměť, nezapomíná, ale už se v této fázi něco děje,“ vysvětluje Stuchlík.

Typickými projevy jsou poté porucha paměti nebo rozpoznávání. Struktury mozku, které jsou onemocněním zasaženy lékaři prozkoumat umí. Ale co se v nich přesně odehrává, vědci zatím úplně netuší.

Na léku však usilovně pracují a za poslední desetiletí značně pokročili. „Zdá se, že léku jsme blízko, ale tato naděje je tu už dlouho,” říká Aleš Stuchlík.

Například v roce 2021 vznikl globální výzkumný ústav INDRC se sídlem v Praze, který kombinuje biologické vědy a medicínu s přístupy umělé inteligence ke studiu a léčbě Alzheimerovy choroby a dalších neurodegenerativních nemocí. Institut je zároveň platforma pro výměnu poznatků a zkušeností pro přední světové odborníky.

Martin Tolar

Prevence proti Alzheimeru je jednoduchá

Zaměstnaná hlava, tělo a dobrý spánek. Tyto tři hlavní body jsou uváděny jako nejlepší prevence.

Je prokázáno, že pravidelný pohyb a okysličování mozku má pozitivní vliv na tvorbu nových nervových buněk. Stuchlík však dodává, že i běžná návštěva kavárny a posilování sociálních vztahů má na naše zdraví větší vliv, než by se mohlo zdát. Samota totiž našemu mozku neprospívá.

Poslední výzkumy naznačují, že mnoho z nás trpí problémy se spánkem. Je důležité si uvědomit, že mozek potřebuje odpočinek pro regeneraci a správné fungování. Bez spánku totiž dlouhodobá paměť nemůže dobře fungovat. „Ve spánku dochází ke konsolidaci, upevňování vzpomínek,“ upřesňuje profesor Stuchlík.

Alzheimerova nemoc se stává v populaci velkým problémem. Akce Týden mozku upozornila na důležitost porozumění této nemoci a nalezení účinné léčby. Prevence je prozatím nejlepším nástrojem ke zpomalení jejího výskytu. Proto ji nepodceňujme. Jsme rádi, že spolu s globálním institutem INDRC může Generali penzijní společnost spolupracovat na šíření osvěty v této problematice.

Generali penzijní společnost

Mohlo by Vás zajímat

Na vývoji léků pro Alzheimerovu chorobu se podílí i Češi
Za 25 let se zdvojnásobí počet Čechů trpících Alzheimerovou nemocí
Martin Tolar: „Alzheimerova nemoc probíhá 20 let před tím, než se objeví příznaky.“
Generali penzijní společnost a vědci z institutu INDRC spojují síly v boji proti Alzheimerově nemoci

Vyberte kategorii