Ve článku se dočtete:
Puchýře od slunce jako suvenýr z Chorvatska, zlomená noha na hřišti v Rakousku, rotaviry z Egypta. Asi si dokážeš představit milion dalších věcí, které se stávají na dovolené s dětmi. Abys byla maximálně připravená, sepsali jsme tipy na prevenci i co dělat, když už se přihodí něco vážného.
S přípravami začni včas. Určitě doma projdi těchto pět kroků:
K nejběžnějším zdravotním komplikacím na dovolené patří úrazy, spáleniny a další potíže spojené se sluncem nebo zažívací problémy. Cestovní pojištění myslí na všechny tyhle situace a pokryje ti léky, hospitalizaci i léčebné výlohy. Kromě toho zahrnuje také:
Tip, jak na pojištění ušetřit: u Generali České mají děti do 6 let cestovní pojištění zdarma (storno cesty je potřeba připojistit). To se vám vyplatí, když dítě havaruje na odrážedle nebo sní na dovolené něco špatného.
Při zařizování pojištění se zeptej na kompletní seznam tzv. pojistných rizik, ať víš, na co všechno se pojištění vztahuje. Fajn je taky zjistit, na co naopak pojištění neplatí – ať se případně můžeš na něco připojistit. Počítej s tím, že pro adrenalinové dovolené bude pojištění dražší (i když to s dětmi asi zatím není na pořadu dne).
Přečtěte si
Zabavte děti při dlouhých cestách autem
Díky těmto tipům nemusí být let s malými dětmi noční můrou
Seznam základních věcí, na které byste při balení na dovolenou neměli zapomenout
Zatímco někteří míří do zahraničí za slavnými památkami, jiní si plánují cesty podle chutí. Místní stánky, trhy a rodinné podniky vám přiblíží opravdový život v dané zemi mnohem víc než typické turistické atrakce nebo suvenýry. Není tak divu, že se gurmánská turistika těší čím dál větší oblibě. Pro spoustu cestovatelů je právě jídlo tím nejlepším způsobem, jak pochopit místní kulturu a poznat zemi z jiné perspektivy než jen z pohledu běžného turisty. Zájem o gastroturismus zároveň podporuje menší lokální podniky a tradiční řemesla, která by jinak mohla zaniknout.
Vedle klasik jako jsou tiramisu, tzatziki nebo špagety se skrývají i jídla, která si většinou nechávají pro sebe samotní místní. Vybrali jsme pár méně známých pokladů, které vám rozšíří chutě a možná i obzory.
V létě to na chorvatském pobřeží občas vypadá, jako by se tam přesunula půlka Česka. Ale kolik Čechů opravdu ví, co všechno tahle země nabízí? Místní kuchyně je překvapivě pestrá – stačí se neomezovat jen na čevabčiči nebo palačinky na pláži a dát šanci i něčemu novému.
A pokud se vám nechce do restaurací, nebo byste si rádi odvezli kousek místní kuchyně domů, mrkněte v supermarketu po pršutu – sušené vepřové kýtě. K tomu rovnou přibalte olivy, sýr z ostrova Pag a láhev chorvatského vína.
V Itálii není jen pizza, těstoviny a gelato. I když se k nim rádi vracíme, byla by škoda zůstat jen u nich. Italská kuchyně nabízí spoustu jídel, o kterých se tolik nemluví, a přitom chutnají výborně.
Čerstvá, zdravá, voňavá, s příchutí moře a bylinek. Řecká kuchyně propojuje chuti Balkánu a Turecka, ale přesto si zachovává svůj charakter.
Tyto země mají samozřejmě nespočet zajímavých pokrmů, které stojí za vyzkoušení. Vybrali jsme jen pár tipů na místní jídla, která tamní obyvatelé dobře znají a milují, ale turistům často uniknou. Až se příště vydáte na dovolenou, zkuste se kromě známých specialit porozhlédnout i po méně nápadných pokladech, protože právě ty vás často překvapí nejvíc.
Některé pokrmy mohou znít lahodně, dokud nezjistíte, že vám to neznámé koření úplně nesedlo. Ještě před tím, než ochutnáte první sousto za hranicemi, nezapomeňte si sjednat cestovní pojištění, které pokryje případné lékařské ošetření a hlavně vám dodá klid, abyste si mohli dovolenou opravdu vychutnat.