Dovolená s dětmi: Co zařídit doma a jak řešit úraz v cizině

Puchýře od slunce jako suvenýr z Chorvatska, zlomená noha na hřišti v Rakousku, rotaviry z Egypta. Asi si dokážeš představit milion dalších věcí, které se stávají na dovolené s dětmi. Abys byla maximálně připravená, sepsali jsme tipy na prevenci i co dělat, když už se přihodí něco vážného.

S přípravami začni včas. Určitě doma projdi těchto pět kroků:

  1. Koukni včas na doklady. Ideálně víc než měsíc před cestou zkontroluj cestovní doklady. Vyřízení pasu standardně trvá až 30 dní, tak ať máš rezervu (za vyšší poplatek je pas hotový za pět dní). Koukni i na kartičku pojišťovny. 
  2. Vyřiď pojištění. Do Tater, k Jadranu i na Lipno. Cestovní pojištění je samozřejmost, která tě podrží při úrazu, hospitalizaci, výjezdu horské služby i zrušení dovolené za pět dvanáct. 
  3. Máte lékárničku? A mohli bychom ji vidět? Sirup na teplotu, potřeby na vyndání klíštěte, náplast, dezinfekce na rány, kapky proti písku v očích. To je jen pár základních položek. Obsah lékárničky přizpůsob destinaci, kam míříte, a hlavně zkontroluj, že léky od loňska jsou v kondici.
  4. Promysli hygienická a bezpečnostní opatření. Může se v místě vaší dovolené pít kohoutková voda? Není potřeba nějaké očkování? Máte komplet výbavu na ferraty? Co UV krémy a oblečení pro děti? Zahrnuje cestovní pojištění třeba i rizika, jako je vzteklina nebo černý kašel, pokud to hrozí?
  5. Zjisti, co dělat, když se něco stane. Při cestovním pojištění od Generali České je ti k dispozici asistenční linka 24/7. Měj při sobě číslo a pokud budeš muset volat, spolehni se na rady zkušeného operátora. Když budeš něco platit třeba v nemocnici nebo v lékárně, schovej si všechny účtenky pro pojišťovnu. A problém nahlaš pojišťovně hned – o to rychleji dostaneš peníze.

Generali Česká pojišťovna

S pojištěním máš o starost méně. Na co všechno se vztahuje?

K nejběžnějším zdravotním komplikacím na dovolené patří úrazy, spáleniny a další potíže spojené se sluncem nebo zažívací problémy. Cestovní pojištění myslí na všechny tyhle situace a pokryje ti léky, hospitalizaci i léčebné výlohy. Kromě toho zahrnuje také:

  • zásah horské služby a tzv. repatriaci (to znamená, že musíš neprodleně ukončit dovolenou a vrátit se ze zdravotních důvodů domů, a vztahuje se to i na to nejhorší – repatriaci zesnulého),
  • pojištění odpovědnosti, které se hodí, když tvé dítě nedopatřením rozbije něco v hotelu nebo někoho zraní,
  • pojištění zavazadel při ztrátě, krádeži nebo jejich zpoždění na cestě,
  • storno dovolené pro nenadálou situaci, kdy ty nebo dítě těsně před odjezdem onemocníte. 
 

Tip, jak na pojištění ušetřit: u Generali České mají děti do 6 let cestovní pojištění zdarma (storno cesty je potřeba připojistit). To se vám vyplatí, když dítě havaruje na odrážedle nebo sní na dovolené něco špatného.

Při zařizování pojištění se zeptej na kompletní seznam tzv. pojistných rizik, ať víš, na co všechno se pojištění vztahuje. Fajn je taky zjistit, na co naopak pojištění neplatí – ať se případně můžeš na něco připojistit. Počítej s tím, že pro adrenalinové dovolené bude pojištění dražší (i když to s dětmi asi zatím není na pořadu dne). 

Přečtěte si

Zabavte děti při dlouhých cestách autem

Díky těmto tipům nemusí být let s malými dětmi noční můrou

Seznam základních věcí, na které byste při balení na dovolenou neměli zapomenout

Nenechte se omezovat a cestujte po celý rok

18.07.2025

Co ochutnat na letní dovolené? Místní speciality, které si zamilujete

Co je gastroturistika?

Zatímco někteří míří do zahraničí za slavnými památkami, jiní si plánují cesty podle chutí. Místní stánky, trhy a rodinné podniky vám přiblíží opravdový život v dané zemi mnohem víc než typické turistické atrakce nebo suvenýry. Není tak divu, že se gurmánská turistika těší čím dál větší oblibě. Pro spoustu cestovatelů je právě jídlo tím nejlepším způsobem, jak pochopit místní kulturu a poznat zemi z jiné perspektivy než jen z pohledu běžného turisty. Zájem o gastroturismus zároveň podporuje menší lokální podniky a tradiční řemesla, která by jinak mohla zaniknout.

Co nevšedního vyzkoušet v oblíbených destinacích Čechů?

Vedle klasik jako jsou tiramisu, tzatziki nebo špagety se skrývají i jídla, která si většinou nechávají pro sebe samotní místní. Vybrali jsme pár méně známých pokladů, které vám rozšíří chutě a možná i obzory.

Chorvatsko

V létě to na chorvatském pobřeží občas vypadá, jako by se tam přesunula půlka Česka. Ale kolik Čechů opravdu ví, co všechno tahle země nabízí? Místní kuchyně je překvapivě pestrá – stačí se neomezovat jen na čevabčiči nebo palačinky na pláži a dát šanci i něčemu novému.

  • Soparnik: Tradiční dalmatský koláč plněný mangoldem, cibulí a česnekem. Původně jídlo chudých, dnes chráněná kulturní památka pod záštitou UNESCO.
  • Brudet: Jedná se o rybí guláš, který nemá s rybí polévkou na Vánoce nic společného (kromě ryb). Je dělaný na rajčatovém základu a podávaný s kukuřičnou kaší. V některých regionech ho dělají i z několika druhů mořských plodů.
  • Fritule: Malé smažené kuličky připomínající mini koblihy. Často bývají s rozinkami nebo jablky a posypané cukrem, ale podle regionu v nich můžete narazit i na likér, jogurt nebo ořechy. Během Vánoc je najdete skoro na každém rohu, ale narazíte na ně i v létě na promenádách.
 

A pokud se vám nechce do restaurací, nebo byste si rádi odvezli kousek místní kuchyně domů, mrkněte v supermarketu po pršutu – sušené vepřové kýtě. K tomu rovnou přibalte olivy, sýr z ostrova Pag a láhev chorvatského vína.

V Itálii není jen pizza, těstoviny a gelato. I když se k nim rádi vracíme, byla by škoda zůstat jen u nich. Italská kuchyně nabízí spoustu jídel, o kterých se tolik nemluví, a přitom chutnají výborně

  • Arancini: Tyto smažené rýžové koule vznikly jako praktický způsob, jak zužitkovat zbytky risotta. Každý kout Sicílie má svou verzi, např. v Catanii bývají plněné masovým ragù, v Palermu zase šunkou a mozzarellou.
  • Panzerotti: Něco mezi calzonem a smaženým pirohem. Nejčastěji se plní rajčatovou omáčkou a mozzarellou, ale existují i verze s ricottou, šunkou nebo dokonce sladké varianty. Panzerotti jsou oblíbenou svačinou Italů „za pochodu“, a jsou tak ideální na rychlý oběd při procházce městem.
  • A jako sladkou tečku na závěr zkuste zabaione. Jedná se o lehký krém ze žloutků, cukru a vína Marsala. Podává se ve skleničce, někdy s ovocem nebo sušenkami. Má jemnou, nasládlou chuť s nádechem alkoholu.

Řecko

Čerstvá, zdravá, voňavá, s příchutí moře a bylinek. Řecká kuchyně propojuje chuti Balkánu a Turecka, ale přesto si zachovává svůj charakter.

  • Fava: Jde o jemný krém ze žlutého hrachu, který se v řeckých tavernách obvykle podává jako předkrm, třeba s chlebem jako pomazánka. Bývá však dost sytý, a proto v řeckých domácnostech často zastoupí i hlavní jídlo.
  • Bougatsa: Tohle pečivo najdete hlavně v pekárnách, ať už jeho sladkou verzi s pudinkem nebo slanou se sýrem či masem. Když je čerstvá, křupe a rozplývá se na jazyku. Je ideální jako rychlá snídaně.
  • Frappé: Jestli plánujete léto v Řecku, tohle vás nemine. Frappé je ledová káva z instantního prášku, která vznikla úplnou náhodou, ale dnes ji pijí všichni, ať už doma, na pláži, nebo v práci. Na výběr máte sladké (gliko), středně sladké (metrio) nebo zcela bez cukru (sketo). Pokud vám instantní káva nechutná, zkuste spíš freddo espresso, které je poslední dobou velmi populární mezi místními.

Tyto země mají samozřejmě nespočet zajímavých pokrmů, které stojí za vyzkoušení. Vybrali jsme jen pár tipů na místní jídla, která tamní obyvatelé dobře znají a milují, ale turistům často uniknou. Až se příště vydáte na dovolenou, zkuste se kromě známých specialit porozhlédnout i po méně nápadných pokladech, protože právě ty vás často překvapí nejvíc.

 

Některé pokrmy mohou znít lahodně, dokud nezjistíte, že vám to neznámé koření úplně nesedlo. Ještě před tím, než ochutnáte první sousto za hranicemi, nezapomeňte si sjednat cestovní pojištění, které pokryje případné lékařské ošetření a hlavně vám dodá klid, abyste si mohli dovolenou opravdu vychutnat.

Vyberte kategorii