Loading...

Vánoční požáry v kuchyni a jak se jim vyhnout

Vánoce by měly být časem pohody a klidu. K pohodové náladě ale nikomu rozhodně nepřidá žádná katastrofa v domácnosti, jako je například požár. Jenomže těch je právě v době vánočních svátků poměrně hodně.


Hasičské záchranné složky každoročně vyjíždějí k řadě požárů, které byly způsobené v souvislosti s přípravami na Vánoce. V největší míře jsou to asi požáry od prskavek, svíček, adventních věnců či od vzplanutých seschlých vánočních stromků.

Neméně širokou kategorii požárů tvoří ty, které vzniknou v kuchyni při vánočním pečení či vaření. Člověk se totiž snaží být co nejrychlejší a nejefektivnější, aby stíhal napéct 15 druhů cukroví, nakoupit a zabalit hromady dárků, uklidit celý dům včetně sklepa, a ještě připravit dokonalou výzdobu. A to všechno samozřejmě může vést k únavě, nepozornosti a následné tragédii.

Na co si dát v kuchyni pozor?

Zní to možná jako samozřejmost, ale je dobré si tyto věci před svátky připomenout. Z čeho tedy nejčastěji v kuchyni vznikají požáry?

Trouba a sporák bez dozoru

Stejně, jako se nesmí nechávat bez dozoru jakýkoli oheň (např. svíčky, adventní věnce, purpura, …), neměli byste odcházet ani od zapnuté trouby nebo dokonce sporáku. Nebyli byste totiž první ani poslední, komu se tato důvěra v kuchyňské spotřebiče vymstila.

Nejen, že můžete zapomenout, že vůbec něco pečete/vaříte/smažíte, a požár může nastat od spáleného pokrmu, ale stává se i to, že obsah hrnce či pekáčku vyteče a při kontaktu se zapnutým spotřebičem zkrátka způsobí oheň. Když člověk nezakročí ihned, takový požár se může po celé kuchyni rozšířit i zhruba do dvou minut.

Pozor na pečicí papír

Pečicí papír by měl být samozřejmě bezpečný, ale jen za předpokladu, že se používá správně. Měli byste jej vždy ustřihnout tak, aby z plechu „nevyčuhoval“. Při přímém kontaktu se zdrojem tepla totiž k požáru dojít může.

Dalším důležitým faktorem je i teplota v troubě. Pečicí papíry by se neměly vystavovat extrémně vysokým teplotám. Ty levnější a méně kvalitní mohou začít hořet už například při 210 stupních. Přesvědčte se proto vždy na obalu, na jak vysoké teploty je papír stavěný.

Pánev v plamenech

Pánev, ze které šlehají plameny, může být dobrou show v restauraci, která předvádí flambování. Doma vám tato podívaná ale takovou radost asi neudělá.

Silně rozpálený tuk na pánvi často při kontaktu s chladnější vodou vytvoří hořící emulzi, která je schopná zapálit vše kolem. I proto není rozhodně vhodné snažit se pánev hasit vodou, protože zde v podstatě platí staré dobré „přilévat olej do ohně“.

Jak si poradit s takovým požárem? Mrkněte na video (Hašení hořící pánve pokličkou), které jsme natočili s pomocí profesionálních hasičů.

Neopatrnost při vaření

Poměrně velkou skupinu požárů v kuchyni tvoří i situace, kdy začalo hořet vlivem neopatrnosti. Typické je například vaření ve volném oděvu, který vzplane od hořáku, naklánění se nad hořák s rozpuštěnými dlouhými vlasy, ukápnutí hořlavých surovin na sporák a podobně.

Dávejte si tedy pozor a nesnažit se stíhat osm věcí najednou. Je dost možné, že přehnaná snaha mít vše rychle hotové vás může nakonec stát navíc nejen spoustu času, ale i peněz a nervů.

Co když ale skutečně hoří?

Na závěr pro vás máme malý tahák, co čím můžete hasit, když k požáru přeci jen dojde:

 

  • Požár z adventních věnců, svíček
  • mokrý hadr, ručník
  • peřina
  • hasicí deka
  • Požár jedlých tuků vzniklý při vaření
  • vlhký ručník nebo utěrka
  • poklička, plech
  • hasicí deka
  • Hořící elektronika
  • práškový hasicí přístroj
  • sněhový hasicí přístroj
  • hasicí deka

Nezapomeňte ale na to, že zvládnout svépomocí je člověk schopný jen velmi malé procento požárů. Volejte tedy raději v takových případech co nejdříve hasiče, kteří mají techniku i schopnosti na to, aby eliminovali škody co nejvíce to jde.

 

Obsah webu STAČÍ MÁLO byl tvořen v úzké spolupráci s profesionálním hasičským sborem.
Ten zajistil bezproblémový průběh všech realizací, které s sebou nesly jakákoli bezpečnostní rizika.

Další podobné zprávy

Vánoce jsou svátky klidu, ale „oheň na střeše“ hrozí dvojnásob

Článek01. 12. 2017

Adventní věnec, prskavky, svíčky, purpura, františky. To vše přidává rok co rok na vánoční atmosféře v řadě domovů. Při neopatrném zacházení však tyto věci mohou proměnit chvíle vánoční pohody v katas...

Suché vánoční stromečky už způsobily nejeden požár. Zbytečně!

Článek22. 01. 2018

Přežili jste veškeré nástrahy vánočních svátků bez problémů? Gratulujeme! Dejte si ale pozor, aby k vám největší vánoční katastrofa nedorazila třeba až na konci ledna. I to se totiž může stát.

Tento web používá cookies za účelem optimalizace efektivního poskytování služeb. Pokud své nastavení cookies nezměníte, chápeme to jako souhlas s jejich užíváním. Další informace