Hasičské záchranné složky každoročně vyjíždějí k řadě požárů, které byly způsobené v souvislosti s přípravami na Vánoce. V největší míře jsou to asi požáry od prskavek, svíček, adventních věnců či od vzplanutých seschlých vánočních stromků.
Neméně širokou kategorii požárů tvoří ty, které vzniknou v kuchyni při vánočním pečení či vaření. Člověk se totiž snaží být co nejrychlejší a nejefektivnější, aby stíhal napéct 15 druhů cukroví, nakoupit a zabalit hromady dárků, uklidit celý dům včetně sklepa, a ještě připravit dokonalou výzdobu. A to všechno samozřejmě může vést k únavě, nepozornosti a následné tragédii.
Zní to možná jako samozřejmost, ale je dobré si tyto věci před svátky připomenout. Z čeho tedy nejčastěji v kuchyni vznikají požáry?
Stejně, jako se nesmí nechávat bez dozoru jakýkoli oheň (např. svíčky, adventní věnce, purpura, …), neměli byste odcházet ani od zapnuté trouby nebo dokonce sporáku. Nebyli byste totiž první ani poslední, komu se tato důvěra v kuchyňské spotřebiče vymstila.
Nejen, že můžete zapomenout, že vůbec něco pečete/vaříte/smažíte, a požár může nastat od spáleného pokrmu, ale stává se i to, že obsah hrnce či pekáčku vyteče a při kontaktu se zapnutým spotřebičem zkrátka způsobí oheň. Když člověk nezakročí ihned, takový požár se může po celé kuchyni rozšířit i zhruba do dvou minut.
Pečicí papír by měl být samozřejmě bezpečný, ale jen za předpokladu, že se používá správně. Měli byste jej vždy ustřihnout tak, aby z plechu „nevyčuhoval“. Při přímém kontaktu se zdrojem tepla totiž k požáru dojít může.
Dalším důležitým faktorem je i teplota v troubě. Pečicí papíry by se neměly vystavovat extrémně vysokým teplotám. Ty levnější a méně kvalitní mohou začít hořet už například při 210 stupních. Přesvědčte se proto vždy na obalu, na jak vysoké teploty je papír stavěný.
Pánev, ze které šlehají plameny, může být dobrou show v restauraci, která předvádí flambování. Doma vám tato podívaná ale takovou radost asi neudělá.
Silně rozpálený tuk na pánvi často při kontaktu s chladnější vodou vytvoří hořící emulzi, která je schopná zapálit vše kolem. I proto není rozhodně vhodné snažit se pánev hasit vodou, protože zde v podstatě platí staré dobré „přilévat olej do ohně“.
Jak si poradit s takovým požárem? Mrkněte na video (Hašení hořící pánve pokličkou), které jsme natočili s pomocí profesionálních hasičů.
Poměrně velkou skupinu požárů v kuchyni tvoří i situace, kdy začalo hořet vlivem neopatrnosti. Typické je například vaření ve volném oděvu, který vzplane od hořáku, naklánění se nad hořák s rozpuštěnými dlouhými vlasy, ukápnutí hořlavých surovin na sporák a podobně.
Dávejte si tedy pozor a nesnažit se stíhat osm věcí najednou. Je dost možné, že přehnaná snaha mít vše rychle hotové vás může nakonec stát navíc nejen spoustu času, ale i peněz a nervů.
Na závěr pro vás máme malý tahák, co čím můžete hasit, když k požáru přeci jen dojde:
Požár z adventních věnců, svíček
Požár jedlých tuků vzniklý při vaření
Hořící elektronika
Nezapomeňte ale na to, že zvládnout svépomocí je člověk schopný jen velmi malé procento požárů. Volejte tedy raději v takových případech co nejdříve hasiče, kteří mají techniku i schopnosti na to, aby eliminovali škody co nejvíce to jde.
1. Myslete na vhodné podložky
Pod každou svíčku, purpuru či františka je nutné dát stabilní podložku z nehořlavého materiálu, která zabrání přímému kontaktu s podkladem. V případě adventních věnců je potřeba obstarat podložky bodcem, aby nehrozilo převrácení svíček.
2. Svíčky umísťujte daleko od hořlavých materiálů
Nikdy nepokládejte svíčky do blízkosti dřeva, záclon, textilií a dalších hořlavých materiálů. Svíčky rozhodně neumisťujte do průvanu.
3. Pozor na děti a zvířata
Pokud máte doma malé děti nebo domácí mazlíčky, zajistěte, aby na svíčky, prskavky ani františky nikdo z nich nedosáhl.
4. Svíčky a materiál na adventní věnec vybírejte pozorně
Adventní věnec nemá být vyroben z extrémně hořlavých materiálů, jako jsou suché dřevěné větvičky, piliny a podobně. Na věnec neumísťujte dlouhé a úzké svíčky, které hoří rychle, a riziko, že zapálí své okolí, je tedy vyšší.
5. Nikdy nenechávejte oheň bez dozoru
Každá zapálená svíčka, františek či prskavka musí být pod stálým dohledem, aby člověk mohl v případě jakékoli nehody ihned zakročit.
I když se člověk snaží sebevíc, může se stát, že si plamínek svíčky nebo třeba jiskřička prskavky najde cestičku a způsobí požár. Pokud se tak stane, je nutné rychle jednat. Nejjistější je samozřejmě volat hasiče, pokud to však mohutnost požáru ještě dovoluje, můžete se pokusit oheň dostat pod kontrolu i sami.
Rozhodli jste se hasit? Vypsali jsme pro vás vhodné prostředky pro hašení tří nejčastějších typů požárů domácností ve vánočním období:
Požár z adventních věnců, svíček
peřina
hasicí deka
Požár jedlých tuků vzniklý při vaření
vlhký ručník nebo utěrka
poklička, plech
hasicí deka
Hořící elektronika
práškový hasicí přístroj
sněhový hasicí přístroj
hasicí deka
Sjednejte si pojištění majetku od Generali Česká pojištovna.