Loading...

Hasit hořící pánev s olejem vodou? Rozhodně ne!

I zkušeným kuchařům se může stát, že jim na sporáku při vaření začne něco hořet, aniž by to byl jejich záměr. Je proto potřeba být na takovou situaci připraven a vědět, jak se v ní zachovat.


První a klíčovou věcí je zodpovědně zvážit otázku, jestli má člověk na to, aby vzniklý požár uhasil sám. Podle toho nastane jeden ze dvou typů situací:

1. Zvládnutí požáru je nad mé síly – volám hasiče

Pokud je oheň rozsáhlejší, nebo se člověk zkrátka jen necítí na jeho hašení, je nejlepší zavolat ihned hasiče a vše živé z bytu dostat ven. Není to žádná ostuda a můžete tím předejít rozsáhlým následkům neodborně hašeného požáru.

2. Požár není tak rozsáhlý – jdu hasit

Konkrétně hořící pánev s olejem je v řadě případů možné uhasit i bez odborníka. Je ale nutné vědět, které prostředky jsou k tomu vhodné, a kterými naopak uděláte víc škody než užitku.

 

Čím ano?

  • mokrý ručník nebo utěrka

  • poklička, plech

  • hasicí deka


 

Čím rozhodně ne?

  • voda

  • mouka či jiný sypký a prašný materiál

Lidé ale často neví, že i když požár zvládnou uhasit sami, hasiče by stejně podle zákona zavolat měli. Pokud oheň navíc něco zničil a je potřeba uplatnit pojistnou událost, hasiči o tom musí vypsat záznam.

Obsah webu STAČÍ MÁLO byl tvořen v úzké spolupráci s profesionálním hasičským sborem.
Ten zajistil bezproblémový průběh všech realizací, které s sebou nesly jakákoli bezpečnostní rizika.

Další podobné zprávy

Tento web používá cookies za účelem optimalizace efektivního poskytování služeb. Pokud své nastavení cookies nezměníte, chápeme to jako souhlas s jejich užíváním. Další informace