02.11.2020

Půjčky zdarma? To nebude jen tak…

Banky a další společnosti nabízí řadu úvěrových produktů. Pro běžného člověka ale není jednoduché se v nich zorientovat. Termíny jako spotřebitelský úvěr, účelový úvěr, zajištěný úvěr, bezhotovostní úvěr nebo kontokorent nám mohou zamotat hlavu. Mezi základní druhy úvěrů patří bankovní a nebankovní úvěr. Bankovní úvěr je poskytován bankou a podmínky k získání bývají sice přísnější, ale férovější včetně nižší úrokové sazby. Větším rizikem jsou půjčky od nebankovních společností. Pokud nakonec klienti podlehnout emocím a vyberou si lákavé sdělení „půjčka zdarma“, mohou se řítit do problému.

Do nepříjemné situace se může dostat každý a taková půjčka zdarma ji dokáže rychle vyřešit. Ne však vždy. Často se lidé dostanou do kruhu problémů, nejsou schopni splácet a jednu půjčku vytloukají jinou. Při sjednání dalšího úvěru u stejné nebankovní společnosti pak výhodné podmínky většinou už nejsou. Po první půjčce následují další s velmi vysokými poplatky a úroky. Zadlužení lidé se dostanou do nekonečné spirály dluhů, které vedou až k exekucím. Půjčky zdarma mohou překvapit i některými dalšími poplatky, jako je například nutnost drahého a dlouhého telefonátu pro sjednání podmínek. Ten může stát klidně i několik set korun.

Zvažujte proto nebankovní půjčku pouze tehdy, jestliže opravdu víte, že můžete splácet včas. Položte si vždy základní otázku. „Když na danou věc nemám dostatečnou sumu peněz a půjčím si na ni, na splátky půjčky již mít budu?“ Splátky bývají obvykle vysoké a mohou ohrozit standardní rodinný rozpočet, nebo jsou naopak nízké a z dluhů se dostáváme dlouhou dobu, během které nevíme, co vše nám život přichystá.

Jak to s půjčkami je? Každá není špatná!

Spotřebitelský úvěr nabízí každá banka a je to jedna z možností, jak si půjčit peníze za férových podmínek. I tak ale pečlivě sledujte nabízený úrok a celkovou měsíční splátku, která nenaruší váš běžný rozpočet. Hlavním bodem je uzavření smlouvy. Její podoba musí mít vždy písemnou formu a účelem je stvrzení poskytnutí odložené platby či peněžité zápůjčky mezi oběma smluvními stranami.  Existuje několik druhů, vždy s jinými podmínkami podle čerpání, podle frekvence splácení nebo podle druhu zajištění.

1. úvěr podle účelovosti

účelové úvěry – poskytují se na konkrétní věc (např. nákup spotřebního zboží)

bezúčelové úvěry – poskytují se bez sdělení účelu, ale je nastavena vyšší úroková sazba

2. úvěr podle typu výplaty

hotovostní úvěry - finanční prostředky jsou vyplaceny v hotovosti

bezhotovostní úvěry – finanční prostředky jsou zaslány na bankovní účet

3. úvěry podle zajištění

zajištěné úvěry – je vyžadováno jištění věcí movitou (např. automobilem) či nemovitostí

nezajištěné úvěry – jsou poskytnuty pouze nejlepším a nejdůvěryhodnějším klientům

4. úvěry podle doby splatnosti

krátkodobé úvěry

střednědobé úvěry

dlouhodobé úvěry

Kontokorentní úvěry umožňují čerpat peníze a jít takzvaně do mínusu. Zákazníci mají možnost použít peníze banky do výše stanoveného limitu. Úrok se pohybuje okolo 18 procent ročně. V záporných číslech lze operovat například také na kreditní kartě.

Půjčka na auto?

Půjčit si peníze je možné i díky finančnímu leasingu. Opět lze vycházet z několika druhů půjček. Základní charakteristiku můžeme nejlépe popsat právě na koupi vozu. V době nákupu za něj neplatíme plnou částku a zbytek se postupně splácí. Po tuto dobu vůz můžeme využívat, právně nám ale nepatří. Po splacení celkové sumy automobil přechází do našeho vlastnictví.

V případě pořízení automobilu na operativní leasing, nám vůz nikdy patřit nebude a splácíme opotřebování vozu v měsíčních splátkách, po celou dobu užívání. Využít lze i formy zpětného leasingu. V takovém případě už automobil vlastníme, a abychom získali hotovost, tak ho převedeme leasingové společnosti. Ta nám poskytne finanční obnos. I když auto nevlastníme, můžeme ho využívat. Následně ho postupně splácíme, do chvíle, kdy vrátíme celou hodnotu a je opět naše.

19.11.2020
Doba na přečtení článku je 5 minut

Pět tipů na vydatná zimní jídla za rozumnou cenu

Abyste ušetřili, je ideální vždycky navařit ve velkém a potom pokrm zamrazit po jednotlivých porcích, které se budou hodit během náročného týdne. Mezi fintami, které vám pomůžou s vyváženými, výživnými a chutnými zimními jídly, za která neutratíte moc peněz, patří využití zbytků na vývar, nebo na polévku, pěstování vlastní zeleniny nebo její nákup na tržnici, kupování menšího množství masa, a také, když se při nákupech potravin budete držet předem naplánovaného rozpočtu. Tady jsou užitečné tipy na vaření zimních jídel za rozumnou cenu:

Na nákupu se držte rozpočtu

Při nákupu potravin se člověk snadno nechá unést. Pravidlo číslo jedna je – nechoďte na nákup s hladovým žaludkem! Stanovte si rozpočet, sepište si seznam toho, co potřebujete, a ten pak také dodržte. Když si všimnete, že se vám měsíční náklady na jídlo zvyšují, porovnejte si ceny s jinými supermarkety, hledejte levnější výrobky a ověřte si, že na seznamu máte jen základní položky.

Kupujte méně masa

Maso, drůbež a ryby bývají drahé. Zkuste tedy omezit jejich množství. Bílkoviny získáte i z čočky, fazolí a tofu, které jsou levnější a lepší pro životní prostředí (chov dobytka produkuje skleníkové plyny) i vaše zdraví. Jste-li „masožrout“, zkuste kupovat levnější kousky určené k pomalému vaření.

Chytře na zbytky

Vyhazování jídla je velký problém. Zkuste zbytky místo vyhození raději zpracovat. Až budete k večeři péct kuře, nechte si kosti na domácí vývar. A zeleninové slupky se můžou hodit do smoothies nebo jako hnojivo. Když něčeho uvaříte moc, dejte zbytky do ledničky a vezměte si je s sebou následující den k obědu.

Pěstujte nebo „zachraňujte“ ovoce a zeleninu

Lidé rádi pěstují zeleninu doma na zahrádce: pěstovat si nejrůznější potraviny je uspokojivé i finančně výhodné, a navíc můžete přebytky rozdat sousedům. Další výborný způsob, jak snížit výdaje na potraviny, je „zachraňování“ vyhozeného ovoce a zeleniny – jen si takové plodiny dobře prohlédněte, jestli jsou ještě jedlé!

Navařte ve velkém a zamrazte si jednotlivé porce

Jeden z nejlepších způsobů, jak se vejít do stanoveného rozpočtu, je vařit ve velkém. Když něco navaříte ve velkém, můžete to rozdělit na porce a zamrazit a budete mít rychle dostupná jídla.

A co dobrého si můžete na zimu uvařit?

Dušené kuře

Krása pomalého vaření je v tom, že jednoduše hodíte všechny přísady do hrnce, necháte maso vařit při mírné teplotě, aby krásně změklo a vy dorazíte domů k vydatné večeři. A ještě o něco víc si pochutnáte, když použijete stehýnka, která jsou navíc levnější a zároveň šťavnatější. Dušené maso se dá doplnit nejrůznější zeleninou, ve které je zdravá vláknina, a jako přílohu si můžete dát třeba bramborovou kaši, nebo hnědou rýži.

Dýňové kari

Jestli vám z podzimní výzdoby zbyla dýně, můžete ji zužitkovat v pikantním dýňovém kari – je levné a díky koření pěkně zahřeje. Pokud s vařením kari nemáte moc zkušeností, vypomozte si už hotovou kari směsí nebo pastou.

Hovězí guláš

Guláš je klasický zimní pokrm. Dá se udělat ve spoustě variací s přidanou zeleninou a menším množstvím masa – nebo úplně bez něj. Klíčem k nejlepšímu guláši je velké množství cibule, která má být až stejně jako masa, a samozřejmě maďarská paprika. Čím horší hovězí koupíte, tím déle ho vařte – od 2 do 4 hodin – aby krásně zkřehlo. Když do hrnce přihodíte i brambory a zeleninu, dostanete vynikající gulášovou polévku.

Zeleninová nebo kuřecí nudlová polévka

Vždycky je dobré mít po ruce recept na zdravou polévku ze zeleniny a čočky. Do polévky můžete dát pět i víc druhů zeleniny a když přidáte čočku, nebude chybět ani bílkovina, která zasytí a dodá živiny. Jestli se vám zdá, že na vás něco leze, nudlová kuřecí polévka se silným vývarem vás zase postaví na nohy.

Omáčka marinara

Marinara je klasická italská omáčka k těstovinám, kterou ale není vůbec těžké uvařit. Je nabitá vitaminem C a česnek jí dodá vynikající chuť i sílu bojovat proti zimním neduhům. Hodí se k jakýmkoli těstovinám, jako základ na pizzu nebo jako omáčka k rybě, masu i zelenině. Nejlepší je navařit ji obrovskou porci, protože v lednici vydrží až týden. Případně se dá i zamrazit. Přijde vhod, až budete chtít chutné jídlo bez námahy, které nadchne celou rodinu. Navrch pak stačí přidat trochu bazalky či strouhaného parmezánu. Zkuste si to.

Twitter: Vaření jídel která dobře chutnají a k tomu i šetří peněženku není lehké. Jestli hledáte kulinární tipy a fígle, pusťte se do čtení. #jidlanazimu #zimnipochoutky

Facebook: Hledáte zdravá zimní jídla, která nepolezou do peněz? Vybíráme pět našich oblíbených, spolu s tipy, jak vaření úspěšně plánovat. #jidlanazimu #zdravastrava

LinkedIn: Pro mnoho z nás zima znamená vydatná domácí jídla. Vyzkoušejte si naše nápady na nejlepší jídla na zimu, která zahřejí a nestojí majlant. #zima #vydatnajidla

Vyberte kategorii
Tento web používá cookies za účelem optimalizace efektivního poskytování služeb. Pokud své nastavení cookies nezměníte, chápeme to jako souhlas s jejich užíváním. Další informace