Doba na přečtení článku je 5 minut

Pět tipů na vydatná zimní jídla za rozumnou cenu

Hledáte inspiraci na vaření během zimy? Když udeří chladné počasí, je základem mít připravenou kuchařku s vydatnými pokrmy, které nestojí majlant. Mezi oblíbená jídla v této roční době patří hlavně dušené nebo pečené maso, guláš, polévky a kari. Zimní pokrmy musí mít všechny potřebné živiny a přitom být plné chuti.

Abyste ušetřili, je ideální vždycky navařit ve velkém a potom pokrm zamrazit po jednotlivých porcích, které se budou hodit během náročného týdne. Mezi fintami, které vám pomůžou s vyváženými, výživnými a chutnými zimními jídly, za která neutratíte moc peněz, patří využití zbytků na vývar, nebo na polévku, pěstování vlastní zeleniny nebo její nákup na tržnici, kupování menšího množství masa, a také, když se při nákupech potravin budete držet předem naplánovaného rozpočtu. Tady jsou užitečné tipy na vaření zimních jídel za rozumnou cenu:

Na nákupu se držte rozpočtu

Při nákupu potravin se člověk snadno nechá unést. Pravidlo číslo jedna je – nechoďte na nákup s hladovým žaludkem! Stanovte si rozpočet, sepište si seznam toho, co potřebujete, a ten pak také dodržte. Když si všimnete, že se vám měsíční náklady na jídlo zvyšují, porovnejte si ceny s jinými supermarkety, hledejte levnější výrobky a ověřte si, že na seznamu máte jen základní položky.

Kupujte méně masa

Maso, drůbež a ryby bývají drahé. Zkuste tedy omezit jejich množství. Bílkoviny získáte i z čočky, fazolí a tofu, které jsou levnější a lepší pro životní prostředí (chov dobytka produkuje skleníkové plyny) i vaše zdraví. Jste-li „masožrout“, zkuste kupovat levnější kousky určené k pomalému vaření.

Chytře na zbytky

Vyhazování jídla je velký problém. Zkuste zbytky místo vyhození raději zpracovat. Až budete k večeři péct kuře, nechte si kosti na domácí vývar. A zeleninové slupky se můžou hodit do smoothies nebo jako hnojivo. Když něčeho uvaříte moc, dejte zbytky do ledničky a vezměte si je s sebou následující den k obědu.

Pěstujte nebo „zachraňujte“ ovoce a zeleninu

Lidé rádi pěstují zeleninu doma na zahrádce: pěstovat si nejrůznější potraviny je uspokojivé i finančně výhodné, a navíc můžete přebytky rozdat sousedům. Další výborný způsob, jak snížit výdaje na potraviny, je „zachraňování“ vyhozeného ovoce a zeleniny – jen si takové plodiny dobře prohlédněte, jestli jsou ještě jedlé!

Navařte ve velkém a zamrazte si jednotlivé porce

Jeden z nejlepších způsobů, jak se vejít do stanoveného rozpočtu, je vařit ve velkém. Když něco navaříte ve velkém, můžete to rozdělit na porce a zamrazit a budete mít rychle dostupná jídla.

A co dobrého si můžete na zimu uvařit?

Dušené kuře

Krása pomalého vaření je v tom, že jednoduše hodíte všechny přísady do hrnce, necháte maso vařit při mírné teplotě, aby krásně změklo a vy dorazíte domů k vydatné večeři. A ještě o něco víc si pochutnáte, když použijete stehýnka, která jsou navíc levnější a zároveň šťavnatější. Dušené maso se dá doplnit nejrůznější zeleninou, ve které je zdravá vláknina, a jako přílohu si můžete dát třeba bramborovou kaši, nebo hnědou rýži.

Dýňové kari

Jestli vám z podzimní výzdoby zbyla dýně, můžete ji zužitkovat v pikantním dýňovém kari – je levné a díky koření pěkně zahřeje. Pokud s vařením kari nemáte moc zkušeností, vypomozte si už hotovou kari směsí nebo pastou.

Hovězí guláš

Guláš je klasický zimní pokrm. Dá se udělat ve spoustě variací s přidanou zeleninou a menším množstvím masa – nebo úplně bez něj. Klíčem k nejlepšímu guláši je velké množství cibule, která má být až stejně jako masa, a samozřejmě maďarská paprika. Čím horší hovězí koupíte, tím déle ho vařte – od 2 do 4 hodin – aby krásně zkřehlo. Když do hrnce přihodíte i brambory a zeleninu, dostanete vynikající gulášovou polévku.

Zeleninová nebo kuřecí nudlová polévka

Vždycky je dobré mít po ruce recept na zdravou polévku ze zeleniny a čočky. Do polévky můžete dát pět i víc druhů zeleniny a když přidáte čočku, nebude chybět ani bílkovina, která zasytí a dodá živiny. Jestli se vám zdá, že na vás něco leze, nudlová kuřecí polévka se silným vývarem vás zase postaví na nohy.

Omáčka marinara

Marinara je klasická italská omáčka k těstovinám, kterou ale není vůbec těžké uvařit. Je nabitá vitaminem C a česnek jí dodá vynikající chuť i sílu bojovat proti zimním neduhům. Hodí se k jakýmkoli těstovinám, jako základ na pizzu nebo jako omáčka k rybě, masu i zelenině. Nejlepší je navařit ji obrovskou porci, protože v lednici vydrží až týden. Případně se dá i zamrazit. Přijde vhod, až budete chtít chutné jídlo bez námahy, které nadchne celou rodinu. Navrch pak stačí přidat trochu bazalky či strouhaného parmezánu. Zkuste si to.

28.02.2024

Příspěvek zaměstnavatele na penzijko

V dnešní době čím dál tím více zaměstnavatelů nabízí svým zaměstnancům ke mzdě či platu ještě něco navíc. Vědí totiž, že to jsou právě benefity, které dokážou významným způsobem ovlivnit spokojenost stávajících zaměstnanců, ale i zahýbat trhem práce. Mohou být dokonce jedním z kritérií pro rozhodování, jestli zůstat ve stávajícím zaměstnání nebo se poohlédnout jinde.

Mezi nejčastější výhody poskytované zaměstnavatelem patří příspěvek na stravování, kulturu, vzdělávání či sportovní aktivity. Stále oblíbenější je však i příspěvek zaměstnavatele na penzijní spoření. Ten se totiž vyplatí oběma stranám.

Pro zaměstnance je příspěvek na penzijko skvělou příležitostí:

  • Zvyšuje úspory na penzijku. Příspěvek zaměstnavatele se zhodnocuje stejně jako vlastní vklady zaměstnance na penzijní spoření. I kdyby si zaměstnanec vkládal na penzijko jen malou částku, s příspěvkem zaměstnavatele může mít našetřeno podstatně více.
  • Je výhodnější než navýšení mzdy. Na rozdíl od mzdy příspěvek zaměstnavatele do výše 50 000 Kč ročně nepodléhá odvodům na sociální a zdravotní pojištění ani dani z příjmů. Příspěvek zaměstnavatele na penzijní spoření je proto pro zaměstnance výhodnější než navýšení mzdy o stejnou částku. Například příspěvek zaměstnavatele na penzijko ve výši 1 000 Kč znamená pro zaměstnance čistý příjem o celých 1 000 Kč vyšší.

Pro zaměstnavatele je příspěvek také výhodný:

  • Příspěvek na penzijko je výhodnější než navýšení mzdy. Příspěvek zaměstnavatele do výše 50 000 Kč ročně nepodléhá odvodům na sociální a zdravotní pojištění ani dani z příjmů. To představuje významnou úsporu mzdových nákladů oproti vyplácení příspěvku do mzdy.
  • Firemní benefit, který zaměstnanci oceňují. Příspěvek na penzijní spoření je považován za příjemný a smysluplný benefit, který může přispět k větší spokojenosti zaměstnanců. Právě celková spokojenost má vliv na fluktuaci pracovníků.

 

Generali penzijní společnost

 

Jak si příspěvek na penzijko od zaměstnavatele zajistit?

Poradíme vám, jak na to:

  1. Informujte se u svého zaměstnavatele, zda přispívá na penzijní spoření. Dobrým pomocníkem při hledání informací může být firemní intranet. Benefity jsou také součástí důležitých dokumentů, jako pracovní smlouvy, kolektivní smlouvy a vnitřní předpisy. Pokud si ani tak nejste jisti, obrátit se můžete na personální oddělení, které bude mít o benefitech pro zaměstnance jistě přehled.
  2. Nárok na příspěvek většinou nevzniká automaticky. Zaměstnanec by měl o příspěvek zaměstnavatele oficiálně požádat. Nejčastěji tyto žádosti o příspěvek na penzijní spoření zpracovává mzdová účtárna.
  3. Dejte nám vědět, že vám zaměstnavatel bude na penzijko přispívat. Příspěvek zaměstnavatele si můžete ve smlouvě aktivovat prostřednictvím Klientského portálu v sekci Změna smlouvy. Nebo nás informujte e-mailem na info@generalipenze.cz.
  4. Následně vám vystavíme Potvrzení ke smlouvě, které obsahuje i platební údaje, které předložíte svému zaměstnavateli.

Pokud váš zaměstnavatel příspěvek na penzijní spoření nabízí, ale své penzijko zatím nemáte, promyslete jeho sjednání co nejdříve, abyste o příspěvky od zaměstnavatele nepřicházeli. Na spoření ke spokojené budoucnosti tak nebudete sami.

 

Více informací o příspěvku zaměstnavatele se dozvíte zde.

Vyberte kategorii