Na cestovní pojištění myslí většina turistů hlavně při výletech mimo Evropskou unii. Jsou totiž přesvědčení, že v EU jejich výlohy pokryje EHIC, tedy zdravotní kartička pojištěnce. Jenomže i ta má své limity.
Kartička EHIC kryje pouze nezbytnou lékařskou péči, kterou ve státech Evropské unie poskytují zařízení veřejné zdravotní péče. Jde o takovou péči, kterou ze zdravotního pojištění čerpají místní obyvatelé. Jenomže ta nemusí být v takovém rozsahu, na jaký jsme zvyklí u nás. Proto je často nutné zaplatit spoluúčast.
Představte si například, že vás v Chorvatsku štípne vosa a dostanete nepříjemnou alergickou reakci, po které budete muset odpočívat na nemocničním lůžku. V nemocnici pak po vás budou požadovat příspěvek na léčbu, hospitalizaci a léky. To vás může stát až deset tisíc korun.
Pokud se necháte ošetřit v soukromém zdravotním zařízení, musíte na místě veškeré poplatky uhradit. Kartička EHIC navíc nikdy nehradí repatriaci. I při cestování po sousedních státech si proto vždy sjednejte cestovní pojištění a pusťte starosti z hlavy.
Víte, jak správně sjednat cestovní pojištění? Podívejte se, na co se zaměřit.
Zatímco někteří míří do zahraničí za slavnými památkami, jiní si plánují cesty podle chutí. Místní stánky, trhy a rodinné podniky vám přiblíží opravdový život v dané zemi mnohem víc než typické turistické atrakce nebo suvenýry. Není tak divu, že se gurmánská turistika těší čím dál větší oblibě. Pro spoustu cestovatelů je právě jídlo tím nejlepším způsobem, jak pochopit místní kulturu a poznat zemi z jiné perspektivy než jen z pohledu běžného turisty. Zájem o gastroturismus zároveň podporuje menší lokální podniky a tradiční řemesla, která by jinak mohla zaniknout.
Vedle klasik jako jsou tiramisu, tzatziki nebo špagety se skrývají i jídla, která si většinou nechávají pro sebe samotní místní. Vybrali jsme pár méně známých pokladů, které vám rozšíří chutě a možná i obzory.
V létě to na chorvatském pobřeží občas vypadá, jako by se tam přesunula půlka Česka. Ale kolik Čechů opravdu ví, co všechno tahle země nabízí? Místní kuchyně je překvapivě pestrá – stačí se neomezovat jen na čevabčiči nebo palačinky na pláži a dát šanci i něčemu novému.
A pokud se vám nechce do restaurací, nebo byste si rádi odvezli kousek místní kuchyně domů, mrkněte v supermarketu po pršutu – sušené vepřové kýtě. K tomu rovnou přibalte olivy, sýr z ostrova Pag a láhev chorvatského vína.
V Itálii není jen pizza, těstoviny a gelato. I když se k nim rádi vracíme, byla by škoda zůstat jen u nich. Italská kuchyně nabízí spoustu jídel, o kterých se tolik nemluví, a přitom chutnají výborně.
Čerstvá, zdravá, voňavá, s příchutí moře a bylinek. Řecká kuchyně propojuje chuti Balkánu a Turecka, ale přesto si zachovává svůj charakter.
Tyto země mají samozřejmě nespočet zajímavých pokrmů, které stojí za vyzkoušení. Vybrali jsme jen pár tipů na místní jídla, která tamní obyvatelé dobře znají a milují, ale turistům často uniknou. Až se příště vydáte na dovolenou, zkuste se kromě známých specialit porozhlédnout i po méně nápadných pokladech, protože právě ty vás často překvapí nejvíc.
Některé pokrmy mohou znít lahodně, dokud nezjistíte, že vám to neznámé koření úplně nesedlo. Ještě před tím, než ochutnáte první sousto za hranicemi, nezapomeňte si sjednat cestovní pojištění, které pokryje případné lékařské ošetření a hlavně vám dodá klid, abyste si mohli dovolenou opravdu vychutnat.