Letošní jaro odhalilo finanční (ne)stabilitu Čechů v celé její kráse. Spousta lidí zjistila, že vydělávat víc, než dokážou utratit, prostě nestačí. Není ale potřeba hned žadonit u šéfa o zvýšení platu nebo hledat přivýdělky. Někdy stačí málo. Třeba si jen udělat ve financích pořádek. Pokud ztrácíte přehled o tom, za co utrácíte, nebo si chcete otestovat svoji finanční stabilitu, pokračujte ve čtení.
Kolik vydělám?
Prvním krokem je sestavení rozpočtu. Vytvořte si excelovou tabulku, nebo si prostě jen vezměte obyčejnou tužku a papír a sepište si všechny své příjmy. Nezapomeňte na zaměstnanecké benefity, jako jsou stravenky a příspěvky na cestování, a také na státní příspěvky. Všechny položky sečtěte.
Kolik utratím?
A teď ta bolestivější část. Spočítejte si, kolik peněz měsíčně pošlete do světa. Nezapomeňte započítat jednorázové roční výdaje! V rozpočtu by neměly chybět tyto položky:
Bydlení: nájem/hypotéka, energie, údržba a pojištění
Životní náklady: jídlo, oblečení, drogerie, zábava
Služby: telefon, internet, TV, předplatná
Doprava: jízdenky, provoz a údržba auta, pojištění
Spoření: důchodové připojištění, spoření, pravidelné investice
Zůstalo vám po odečtení výdajů od příjmů kladné číslo? Gratulujeme! A teď další krok.
Jak vypadají zdravé finance?
Finanční poradkyně a investorka Margareta Křížová doporučuje držet se zlatého pravidla 10-20-30-40. Co tato čísla znamenají?
10% z toho, co vyděláte, si odložte na nenadálé menší výdaje, jako jsou oprava pračky nebo nákup nových pneumatik.
Dalších 20% spořte dlouhodobě. Přemýšlejte, jak byste vaše úspory mohli zhodnotit. Existuje široká škála možností, do čeho investovat. Raději se ale poraďte s odborníkem.
Maximálně 30% měsíčního příjmu byste měli dát za všechny výdaje související s bydlením. Pokud vám nájem nebo hypotéka ukrojí víc jak třetinu vašich příjmů, nebylo by od věci se porozhlédnout po ekonomičtějším bydlení.
Zbytek, tedy 40%, by měl pokrýt všechny běžné životní náklady jako jídlo, oblečení, zábavu nebo účet za telefon.
Pokud vaše výdaje odpovídají tomuto poměru nebo se vám dokonce daří uspořit více, gratulujeme. Pokud ne, doporučujeme s tím urychleně něco udělat.
Kde ušetřit?
Selský rozum praví, že by člověk neměl utrácet za to, co nepotřebuje. Nemůžeme si ale odepřít všechno, co nám dělá radost. Když si pořádně projdete svůj rozpočet, určitě objevíte místa, kde můžete ušetřit. Potřebujete všechna předplatná? Musíte pokaždé jet autem? Nebylo by lepší místo pěti malých nákupů udělat jeden velký? Není na čase si udělat pořádek v pojistných smlouvách? Zkuste to a uvidíte. Na dvou věcech se ale šetřit nevyplácí – pohyb a zdravé jídlo. Investice do vašeho těla se vám v dlouhodobém měřítku vrátí.
Abyste ušetřili, je ideální vždycky navařit ve velkém a potom pokrm zamrazit po jednotlivých porcích, které se budou hodit během náročného týdne. Mezi fintami, které vám pomůžou s vyváženými, výživnými a chutnými zimními jídly, za která neutratíte moc peněz, patří využití zbytků na vývar, nebo na polévku, pěstování vlastní zeleniny nebo její nákup na tržnici, kupování menšího množství masa, a také, když se při nákupech potravin budete držet předem naplánovaného rozpočtu. Tady jsou užitečné tipy na vaření zimních jídel za rozumnou cenu:
Při nákupu potravin se člověk snadno nechá unést. Pravidlo číslo jedna je – nechoďte na nákup s hladovým žaludkem! Stanovte si rozpočet, sepište si seznam toho, co potřebujete, a ten pak také dodržte. Když si všimnete, že se vám měsíční náklady na jídlo zvyšují, porovnejte si ceny s jinými supermarkety, hledejte levnější výrobky a ověřte si, že na seznamu máte jen základní položky.
Maso, drůbež a ryby bývají drahé. Zkuste tedy omezit jejich množství. Bílkoviny získáte i z čočky, fazolí a tofu, které jsou levnější a lepší pro životní prostředí (chov dobytka produkuje skleníkové plyny) i vaše zdraví. Jste-li „masožrout“, zkuste kupovat levnější kousky určené k pomalému vaření.
Vyhazování jídla je velký problém. Zkuste zbytky místo vyhození raději zpracovat. Až budete k večeři péct kuře, nechte si kosti na domácí vývar. A zeleninové slupky se můžou hodit do smoothies nebo jako hnojivo. Když něčeho uvaříte moc, dejte zbytky do ledničky a vezměte si je s sebou následující den k obědu.
Lidé rádi pěstují zeleninu doma na zahrádce: pěstovat si nejrůznější potraviny je uspokojivé i finančně výhodné, a navíc můžete přebytky rozdat sousedům. Další výborný způsob, jak snížit výdaje na potraviny, je „zachraňování“ vyhozeného ovoce a zeleniny – jen si takové plodiny dobře prohlédněte, jestli jsou ještě jedlé!
Jeden z nejlepších způsobů, jak se vejít do stanoveného rozpočtu, je vařit ve velkém. Když něco navaříte ve velkém, můžete to rozdělit na porce a zamrazit a budete mít rychle dostupná jídla.
A co dobrého si můžete na zimu uvařit?
Krása pomalého vaření je v tom, že jednoduše hodíte všechny přísady do hrnce, necháte maso vařit při mírné teplotě, aby krásně změklo a vy dorazíte domů k vydatné večeři. A ještě o něco víc si pochutnáte, když použijete stehýnka, která jsou navíc levnější a zároveň šťavnatější. Dušené maso se dá doplnit nejrůznější zeleninou, ve které je zdravá vláknina, a jako přílohu si můžete dát třeba bramborovou kaši, nebo hnědou rýži.
Jestli vám z podzimní výzdoby zbyla dýně, můžete ji zužitkovat v pikantním dýňovém kari – je levné a díky koření pěkně zahřeje. Pokud s vařením kari nemáte moc zkušeností, vypomozte si už hotovou kari směsí nebo pastou.
Guláš je klasický zimní pokrm. Dá se udělat ve spoustě variací s přidanou zeleninou a menším množstvím masa – nebo úplně bez něj. Klíčem k nejlepšímu guláši je velké množství cibule, která má být až stejně jako masa, a samozřejmě maďarská paprika. Čím horší hovězí koupíte, tím déle ho vařte – od 2 do 4 hodin – aby krásně zkřehlo. Když do hrnce přihodíte i brambory a zeleninu, dostanete vynikající gulášovou polévku.
Vždycky je dobré mít po ruce recept na zdravou polévku ze zeleniny a čočky. Do polévky můžete dát pět i víc druhů zeleniny a když přidáte čočku, nebude chybět ani bílkovina, která zasytí a dodá živiny. Jestli se vám zdá, že na vás něco leze, nudlová kuřecí polévka se silným vývarem vás zase postaví na nohy.
Marinara je klasická italská omáčka k těstovinám, kterou ale není vůbec těžké uvařit. Je nabitá vitaminem C a česnek jí dodá vynikající chuť i sílu bojovat proti zimním neduhům. Hodí se k jakýmkoli těstovinám, jako základ na pizzu nebo jako omáčka k rybě, masu i zelenině. Nejlepší je navařit ji obrovskou porci, protože v lednici vydrží až týden. Případně se dá i zamrazit. Přijde vhod, až budete chtít chutné jídlo bez námahy, které nadchne celou rodinu. Navrch pak stačí přidat trochu bazalky či strouhaného parmezánu. Zkuste si to.
Twitter: Vaření jídel která dobře chutnají a k tomu i šetří peněženku není lehké. Jestli hledáte kulinární tipy a fígle, pusťte se do čtení. #jidlanazimu #zimnipochoutky
Facebook: Hledáte zdravá zimní jídla, která nepolezou do peněz? Vybíráme pět našich oblíbených, spolu s tipy, jak vaření úspěšně plánovat. #jidlanazimu #zdravastrava
LinkedIn: Pro mnoho z nás zima znamená vydatná domácí jídla. Vyzkoušejte si naše nápady na nejlepší jídla na zimu, která zahřejí a nestojí majlant. #zima #vydatnajidla