Loading...

Požár na sporáku už zaskočil nejednoho z nás. Víte, jak na něj?

To, že vám náhle vzplane olej na pánvi, není nic neobvyklého. Naopak – velká část požárů v domácnostech vzniká právě v kuchyni při vaření. Může se to stát zkrátka každému, nezávisle na tom, jestli se jedná o zkušeného kuchaře či někoho, kdo u sporáku stojí potřetí v životě.


Každý by měl být proto na takovou situaci připravený a vědět, jak ji vyřešit. Sepsali jsme pro vás 5 nejčastějších způsobů, ke kterým lidé při hašení pánve přistupují. Některé z nich jsou správné, jiné však mohou způsobit velkou tragédii. Pojďme se tedy podívat na to, jak ano a jak rozhodně ne.

 

Jak správně hasit hořící pánev?

1. Poklička, plech

Nejjednodušším způsobem, jak dostat hořící pánev pod kontrolu, je přiklopit ji padnoucí pokličkou, případně plechem. Tím zabráníte přístupu vzduchu k ohni, čímž ho uhasíte.

2. Mokrý hadr

Pokud nemáte k dispozici dobře padnoucí pokličku, která by pokryla celý plech, oheň na pánvi je možné poměrně efektivně uhasit také pomocí mokrého hadru, ručníku či utěrky.

3. Hasicí deka

Pro hašení menších požárů různého druhu je skutečně výborným pomocníkem hasicí deka. Dokáže je totiž zavčasu „zadusit“ a zabránit tak jejich šíření. Poradí si tedy samozřejmě i s hořící pánví.

 

Ve všech třech případech je třeba nechat pánev přikrytou delší dobu – pokličku, hadr ani deku nesundávat.


 

Jak v žádném případě hořící pánev nehasit?

1. Voda

Hasit oheň vodou je poměrně instinktivní záležitost. Když vám ale hoří pánev s olejem, zapomeňte na ni. Kontakt vody s hořícím olejem dopadá skutečně špatně – vzniká totiž emulze, která dokáže zapálit další věci kolem dokola.

2. Mouka a další sypké materiály

Zkoušeli jste někdy hasit hořící pánev moukou? Pokud ano, už asi víte, že to bylo špatné rozhodnutí. Pokud ne, ani to nezkoušejte. Hašení ohně moukou či podobným sypkým materiálem může být totiž nebezpečné.

 

Sjednejte si pojištění majetku - dům a byt a chraňte se proti všem hrozícím nebezpečím.

Galerie

Obsah webu STAČÍ MÁLO byl tvořen v úzké spolupráci s profesionálním hasičským sborem.
Ten zajistil bezproblémový průběh všech realizací, které s sebou nesly jakákoli bezpečnostní rizika.

Další podobné zprávy

Hasit hořící pánev s olejem vodou? Rozhodně ne!

Článek

I zkušeným kuchařům se může stát, že jim na sporáku při vaření začne něco hořet, aniž by to byl jejich záměr. Je proto potřeba být na takovou situaci připraven a vědět, jak se v ní zachovat.

Tento web používá cookies za účelem optimalizace efektivního poskytování služeb. Pokud své nastavení cookies nezměníte, chápeme to jako souhlas s jejich užíváním. Další informace